Scurt istoric >>>

Fondată în 1980, Eddie Jordan Racing (EJR) a fost creată, la început, pentru a sprijini cariera de pilot de cursă a lui Eddie Jordan, dar acesta s-a retras din competiții la scurt timp după aceea, preferând postura de director al unei echipe.

            În 1982 echipa a participat la Campionatele europene și britanice ale F3, concurând pentru ei și marele pilot Ayrton Senna. Sezonul 1983 a regăsit la volanul echipei pe Martin Brundle și Allen Berg, participând în Formula 3 britanică și pe Tommy Byrne în Europa. Încurajat de succesul obținut, Jordan a participat și la cursele noii serii F3000 în 1985.

În 1986 perechea de piloți Maurizio Sala și Joe Ris pilotând un șasiu Reynard motorizat Wolkswagen. Sala a obținut 5 victorii și și-a acontat locul 2 în Campionat. EJR au obținut titlul de campioni în F3 în 1987 prin Johnny Herbert care a obținut 5 victorii în Campionat. Paul Warwick și Jason Elliot au reprezentat echipa Jordan în sezonul 1988. Johnny Herbert a rămas în cadrul echipei, trecând la F3000 alături de Thomas Danielson, care a fost înlocuit la mijlocul sezonului de Martin Donely. Herbert a fost victima unui terifiant accident la Brands Hatch, când Donnely a obținut locul 3.

Donnely a fost acompaniat de Jean Alesi în 1989 pentru anul cel mai prolific  al EJR în F3000. Cei doi au fost liderii sezonului, coroana revenindu-i în final francezului. Cum trecerea în F1 mai dura, Jordan și-a concentrat eforturile în F3000 în 1990, pilotând trei șasiuri Mugen motorizate de Reynard pentru Eddie Irvine, Emanuele Naspetti și Heinz Harald Frentzen.

La prima participare în F1 în 1991, Jordan Grand Prix a surprins pe toată lumea reușind un superb loc 5 în Campionatul Mondial al Constructorilor, având motorizare Ford în regim de client, design asigurat de Gary Anderson – șasiu J191s, piloți – Andrea de Cesaris și Bertrand Gachot.

Pentru 1992 Eddie Jordan a dorit un start impresionant, bazat pe o finanțare de 2 mil. lire sterline și sponsorizări majore din partea South African Sasol Oil și a constructorului japonez Yamaha – motorul V12. Speranțele mari ale echipei promiteau un sezon bun, dar din nefericire acest sezon a reprezentat un coșmar – doar un singur punct și acela obținut greu în ultima cursă a sezonului de la Adelaide. Finalul sezonului a adus un contract exclusiv cu Brian Hart pentru asigurarea noilor motoare V10 și un nou pilot, noua stea braziliană, Rubens Barichello. Din păcate, Jordan a trebuit să aștepte până în penultima rundă a sezonului următor pentru puncte, atunci când la Suzuka, brazilianul și noul său partener, irlandezul Eddie Irvine, au ocupat locurile 5 și 6.

Jordan a continuat în sezonul 1994 cu același cuplu de piloți și cu motoarele lui Brian Hart pentru a menține continuitatea. Rubens Barichello a adus echipei un loc 4 în deschidere, în Brazilia, urcând un loc, pe podium, la Marele Premiu al Pacificului. La sfârșitul anului Jordan a adunat 28 de puncte și locul 5 în Campionatul Mondial al Constructorilor.

Această realizare a jucat un rol crucial în semnarea unui contract de 3 ani cu constructorul francez Peugeot, precum s-a anunțat în octombrie. Echipa a continuat cu aceiași piloți pentru 1995, dar nu a reușit decât un podium în 1995, este adevărat cu Barichello pe locul 2 și Irvine pe 3, în Marele Premiu al Canadei.

În 1996, Jordan l-a angajat pe Martin Brundle ca partener pe pistă al lui Barichello, după ce Irvine a plecat, neașteptat, la Ferrari. Sezonul a început spectaculos, cu locuri bune în calificări (Brundle în Australia, Barichello – 2 în Brazilia); dar, podiumul a ocolit echipa în 1995.

Ralf Schumacher și Giancarlo Fisichella s-au alăturat echipei în 1997. Amândoi piloții s-au dovedit a fi foarte rapizi, dar Schumacher și-a petrecut majoritatea sezonului la boxe, în timp ce Fisichella s-a dovedit a fi mai consistent. 33 de puncte la finalul sezonului au reprezentat cam puțin pentru echipă, dar la finalul sezonului aceasta l-a achiziționat pe fostul campionul mondial Damon Hill pentru 1998, în locul lui Fisichella.

Trecuseră 8 ani, dar Jordan a câștigat prima sa cursă în 1998. Damon Hill a trecut monopostul Mugen-Honda peste linia de sosire, în fața colegului său de echipă într-un memorabil 1-2 în Marele Premiu al Belgiei, în fapt cea mai bună reușită a sezonului și a istoriei echipei. Până la Marele Premiu al Marii Britanii echipa se chinuise să obțină puncte, acest lucru datorat și poate plecării intempestive a designerului Gary Anderson. În locul său a fost adus Mike Gascoyne, de la acum defuncta echipă Tyrell.

Echipa a lucrat din greu la îmbunătățirea șasiului, pe care Goodyear l-a îmbunătățit cu anvelopele sale, în defavoarea celor de la Bridgestone. De fapt, principalul progres s-a văzut în muca depusă la motorul Mugen-Honda V10, care până la sfârșitul sezonului a devenit foarte performant, aducând echipa în luptă directă pentru locul 4 la constructori cu Williams și Benetton. Cursa făcută de Damon Hill în Japonia a adus mult doritele puncte, în timp ce Benetton nu a reușit să impresioneze, și astfel Jordan a ocupat locul 4 pentru întâia oară.

Damon Hill a rămas la echipă și în 1999 și a fost acompaniat de un alt „refugiat” de la Williams – Heinz Harald Frentzen. Sezonul a fost unul critic pentru echipă, deoarece trebuia să dovedească acum, cu noile resurse atrase – după vinderea a 40% din acțiuni grupului german Wartburg – că pot rula printre primele echipe ale F1. Pe de altă parte, beneficiau și de șasiul J199, considerat cel mai bun produs de echipă până la acea dată.

Frentzen a avut un sezon superb obținând un pole-position și două victorii. Prima, în condiții de ploaie la Magny Cours, a doua la rapidul Mare Premiu al Italiei, Monza. Damon Hill a avut unul din cele mai slabe sezoane, deși era cel de retragere, obținând numai 7 puncte.

Pentru 2000, Jordan și-a prelungit contractul cu Mugen-Honda pentru motoarele acestora, dar a trebuit să facă față noilor veniți, British American Racing – BAR care au contractat și ei motoarele Honda pentru 2000. Jordan nu a pierdut timpul și l-a adus la echipă pe pilotul echipei Prost, Jarno Trulli, ca să-l însoțească în cursele sezonului pe Frentzen.

jordan2.jpg (15483 bytes) În ciuda atâtor promisiuni și speranțe, șasiul EJ10 al lui Mike Gascoyne s-a dovedit destul de dificil de condus, precum și destul de puțin fiabil. Echipa a reușit să-și plaseze piloții cu regularitate în primii zece, dar nu au obținut decât 17 puncte – cel mai slab sezon din 1993 încoace. Atât Frentzen, cât și Trulli au recunoscut că sezonul a fost un dezastru și unul din cel mai slabe al carierei lor.

Pentru ca totul să fie și mai rău, Benetton l-a transferat pe designerul Mike Gascoyne, în timp ce Jarno Trulli s-ar părea că e în drum spre noua echipă Renault în sezonul 2002. Vestea bună pentru echipă a fost aceea că Honda a continuat să livreze motoarele către ambele echipe, BAR și Jordan. Acum este la mâna echipei să învețe din sezonul 2000 și să facă progrese în 2001, cu nou lor șasiu EJ11.

Date tehnice - Motor 2001 >>>
Model Honda RA001E
Configurație V10 aspirație normală
Capacitate 3000 cm3
Turație max. Peste 17.000 rot/min.
Supape 4 pe cilindru, acționare pneumatică
Sistem injecție Honda PGM-FI
Sistem aprindere Honda PGM-IG
Bujii NGK

 

Date tehnice - Mașina 2001 >>>
Model EJ11
Șasiu Monopost executat din fibră de carbon
Transmisie Cutie de viteze Jordan GP, 7 trepte de viteză+marșarier cu schimbare electrohidraulică.
Distanță roți față-spate peste 3000mm
Distanță între roți față 1500mm
Distanță între roți spate 1418mm
Înălțime monopost 950mm
Lungime monopost 4650mm
Greutate totală 600kg cu pilot
Nasul monopostului Triplu strat fibră de carbon - producție Jordan/Sacks
Frâne Brembo/Hitco - plăcuțe fibră de carbon + sistem frânare
Jenți roți Forjate - magneziu marca OZ, în conformitate cu specificațiile Jordan
Anvelope Bridgestone
Capacitate rezervor peste 100 litri

 

Sponsori >>>

Benson & Hedges, Bridgestone, Deutsche Post World Net, Infineon, Mastercard, Lucent Technologies, LeggMason, Brother International, Imation, Hewlett Packard, World of Internet, Puma, Esat Digifone, Powermarque, Grundig, OMP, Laurent-Perrier

 

Istorie în cifre >>>

 

An Starturi Puncte Poles Victorii Piloți Designer Motor
1991 31 13     de Cesaris, Gachot G Anderson Ford
1992 28 1     Modena, Gugelmin G Anderson Yamaha
1993 31 3     Barrichello, Boutsen G Anderson Hart
1994 31 28 1   Barrichello, Irvine G Anderson Hart
1995 34 21     Barrichello, Irvine G Anderson Peugeot
1996 32 22     Barrichello, Brundle G Anderson Peugeot
1997 34 33     R Schumacher, Fisichella G Anderson Mugen-Honda
1998 32 34   1 D Hill, R Schumacher G Anderson / M Gascoyne Mugen-Honda
1999 32 61 1 2 D Hill, Frentzen M Gascoyne Mugen-Honda
2000 34 17     Frentzen, Trulli M Gascoyne Mugen-Honda
Total 319 233 2 3      
Echipa >>>
Președinte: Eddie Jordan
Director General: Trevor Foster
  John Putt
Director comercial: Ian Phillips
Director de echipă: Jim Vale
Director Marketing: Mark Gallagher
Inginer-Șef: Phil Spencer
Pilot/Mecanic: Heinz Harald Frentzen / David Brown
  Jarno Trulli / Gabriele Delli Colli
Pilot de teste: Ricardo Zonta
Adresa >>>
Jordan Grand Prix Ltd Buckingham Road, Silverstone, Towcester, Northants, NN12 8JT
Tel: +44 (0)1327 857153
Fax: +44 (0)1327 858120
http://www.f1jordan.com
 

Jean Alesi   Jarno Trulli

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail: