Scurt istoric >>>

fisichella.jpg.jpg (10619 bytes)Familia Benetton a intrat în Formula 1 prin achiziționarea falimentarei echipei Toleman la sfârșitul sezonului 1985 și va ieși din seria F1 la sfârșitul sezonului 2001, când constructorul Renault va prelua controlul echipei engleze. Pentru debutul echipei în sezonul 1986, Benetton a obținut motorul BMW M-Turbo înlocuind unitățile Hart. Sezonul s-a dovedit destul de bun pentru echipă (locul 6 la constructori), cu Gerhard Berger reușind prima victorie a echipei în Marele Premiu al Mexicului și 17 puncte în Campionat, coechipierul său, Teo Fabi, reușind doar 2 puncte.

În sezonul 1987, Berger a plecat la Ferrari. Fabi a rămas la echipă și i s-a alăturat Thierry Boutsen. Motoarele BMW au fost înlocuite de motoarele Ford V6 turbo. Boutsen a condus detașat Marele Premiu al Mexicului până la retragerea din cursă, obținând, cu ajutorul coechipierului său, loc 3 în Australia, pe vechiul circuit Osterreichring. Echipa a terminat pe locul 5 Campionatul F1, datorită mai mult lipsei de consistență în puncte, decât fiabilității motorului.

Benetton a folosit pentru sezonul 1988 motoarele Ford DFR - aspirație normală, în timp ce echipele Ferrari și McLaren au rămas cu unitățile turbo până când acestea au fost interzise, la sfârșitul sezonului. Italianul Alesandro Nannini l-a înlocuit pe Teo Fabi, obținând alături de Boutsen performanțe foarte bune. Locul 3 la sfârșitul sezonului a fost răsplata unui sezon bun, echipa situându-se în fața Lotus Honda, Arrows BMW și Williams Judd.

Lui Nannini i s-a alăturat Johnny Herbert în 1989, pilotul englez obținând un senzațional loc 4 în debutul sezonului, în ciuda accidentării suferit cu un an în urmă, în Campionatul Formulei 3000. Dar performanțele lui au scăzut considerabil, iar echipa l-a înlocuit cu Emmanuelle Piro. Sezonul a fost un succes - locul 4, cu 39 de puncte.

În 1990, a fost adus la cârma echipei Flavio Briatore, iar italianul a reușit să-l obțină sub un contract bani/puncte pe triplul campion Nelson Piquet. Campionul, motivat puternic, a reușit să obțină victorii în cele două curse de final, Suzuka și Adelaide. Însă, nu totul a mers conform planului, tânărul Nannini accidentându-se grav la brațul drept, înaintea Marelui Premiu al Spaniei. Existând suspiciunea că italianul este acontat de Ferrari pentru noul sezon, el a fost înlocuit de brazilianul, Roberto Moreno. Benetton a obținut, din nou, locul 3 în Campionat, cu 71 de puncte.

Piquet a rămas la echipă și pentru 1991, câștigând Marele Premiu al Canadei, în defavoarea lui Nigel Mansell ce a eșuat incredibil în ultimul tur de pistă. Sezonul a fost dificil, echipa reușind, cu greu, să obțină 38,5 puncte. Benetton a reușit, totuși, să-l obțină prin contract pe Michael Schumacher, după debutul acestuia cu Jordan la Spa Francorchamps, mutare ce se va dovedi foarte inspirată în următorii ani.

Michael Schumacher a câștigat primul său Mare Premiu, la un an după debutul său la Spa, terminând în acel an pe locul 3, ajutând echipa să-și întărească poziția la 91 de puncte. Martin Brundle nu a reușit același nivel de performanță, în prima jumătate a sezonului, iar echipa Benetton, l-a debarcat la sfârșitul sezonului.

Încă o dată, Williams a dominat campionatul în 1993, de această dată cu ajutorul lui Alain Prost, aflat în ultimul său an ca pilot F1. Benetton a obținut o serie de podiumuri, câștigând prin Schumacher Marele Premiu al Portugaliei. Veteranul Ricardo Patrese a fost adus la echipă, în urma presiunilor exercitate de Bernie Ecclestone. Italianul a pilotat bine, reușind un loc 2 în Marele Premiu al Ungariei, aducând echipei un nou loc 3 în Campionatul Constructorilor. Dar, Benetton va cunoaște culmea succesului în 1994.

Cu toate că titlul de campion mondial i-a revenit lui Schumacher, echipa a ratat de puțin titlul mondial la constructori. 1994 a fost totuși un an plin de controverse pentru echipă, în ciuda succesului pe pistă. Monopostul, design foarte reușit al lui Ross Brawn și Rory Byrne, dotat cu noul motor Ford Zetec-R V8, a reprezentat una din cele mai bune mașini ale F1. Cu toate acestea, echipa nu a reușit să înlăture software de ajutor pentru pilot, interzis la sfârșitul lui 1993. Inspecția executată de reprezentantul tehnic al FIA, Charlie Whiting, a dus la descoperirea unei rutine de ajutor în software-ul de bord. În același timp, Michael Schumacher a fost descalificat în Marele Premiu al Marii Britanii, după ce l-a depășit în turul de încălzire pe Damon Hill și nu a intrat la boxe pentru penalizare. Schumacher a fost "răsplătit" pentru efortul său cu o suspendare de două curse și o amendă de 500.000 $.

În același an a avut loc și unul din cele mai spectaculoase incidente, din fericire fără victime, de pe linia boxelor din ultimii ani, avându-l în prim-plan pe Jos Verstappen. Unul din mecanici echipei sale a scos o protecție a furtunului de alimentare pentru a crește viteza acestuia. Acest lucru a dus la scăparea unei canități impresionante de combustibil pe monopost și pe Verstappen, care s-a aprins instantaneu. Olandezul, a fost imediat salvat din flăcări de ceilalți mecanici, iar datorită echipamentului ignifug el nu s-a ales decât cu o sperietură zdravănă.

În 1995 echipa a renunțat la motoarele Ford în favoarea constructorului Renault. Schumacher a câștigat campionatul detșat, ajutat de Johnny Herbert care se întorsese la echipă, la 7 ani după debarcarea sa forțată de către Briatore. După un 1994, plin de probleme, 1995 a fost un sezon aproap perfect, echipa obținând titlurile modiale la piloți și la constructori.

Schimbare de macaz în 1996. Schumacher a plecat la Ferrari și a fost urmat de designerii Ross Brawn și Rory Byrne. Jean Alesi și Gerhard Berger a fost cuplul de piloți de la care s-a aștepta continuarea succesului din 1995. Nu a fost cazul,însă, echipa nereușind să obțină un monopost competitiv, iar pentru prima oară după 1990, Benetton nu a reușit să câștige o cursă.

1997 a adus ceva îmbunătățiri, Berger câștigând Marele Premiu al Germaniei, Alesi terminând în puncte în general, dar echipa nu mai era vioara întâi în F1, cum fusese în sezoanele 1994-1995. În 1998, Benetton a pierdut motoarele Renault în favoarea echipei Williams, fiind nevoiți să apeleze la motoarele de client Mecachrome. Briatore a părăsit echipa, fiind înlocuit de David Richards, bossul de la ProDrive. Jean Alesi și Gerhard Berger au părăsit și ei echipa, primul plecând la Sauber, iar al doilea încheindu-și cariera de pilot F1. Italianul Giancarlo Fisichella și pilotul de teste australianul Alexander Wurtz au reprezentat cuplul de piloți pe care Benetton i-a prezentat la startul lui 1998. Nu se aștepta prea mult de la noua echipă, mai ales în condițiile acestea.

fisichella1.jpg (6350 bytes)După un start normal al sezonului, performanțele echipei au scăzut incredibil de mult. Cei doi piloți nu au reușit decât un singur punct, obținut de Fisichella în a doua jumătate a sezonului. După 14 luni, David Richards părăsește echipa. Rocco Benetton a trecut la cârma echipei, dar cu aceeași configurație de piloți, mecanici, designeri era greu de închipuit că se va reuși ceva.

În 1999, păstrând aceeași piloți, și cu un șasiu B199 dotat cu controversatul sistem FTT (Front Torque Transfer), echipa nu a reușit decât 16 puncte - locul 6 la constructori, una peste alta un sezon groaznic.

Fostul patron al Simtek și designer al Benetton Nick Wirth a fost concediat, locul său fiind luat de fostul designer Honda Tim Densham. Într-o declarație la începutul sezonului 2000, directorul tehnic a spus că:"pentru ca noi să revenim în top, avem nevoie de o contract cu un constructor puternic".

Aceasta a fost la scurt timp urmată de anunțul că Flavio Briatore se va întoarce la echipă și că echipa a fost achiziționată de constructorul Renault. Imediat după Marele Premiu al Australiei, Renault a anunțat achiziția de 120 mil. $, iar Benetton va rămâne în configurația actuală până la sfârșitul sezonului.

Un nou capitol este pe cale să înceapă - deja, tânărul Jenson Button a fost transferat de la BMW Williams la Benetton în 2001, înlocuindu-l pe Wurtz. Acesta ocupă acum un post de pilot de teste pentru McLaren Mercedes. Fostul designer al lui Tyrell și Jordan, Mike Gascoyne s-a alăturat echipei pentru designul noului șasiu 2001 B201 Renault. Cât îi va lua constructorului francez să câștige nu se știe, dar majoritatea se așteaptă la o victorie în 2 ani, cunoscându-se trecutul acestora ...

Date tehnice - Motor 2001 >>>
Model: Renault Sport RS21
Comentarii: Design total schimbat, reducere substanțială a greutății, construcție compactă, centrul de greutate

 

Date tehnice - Mașina 2001 >>>
Model: B201
Construcție: Monopost din fibră de carbon, producție Benetton. Motorul așezat sub tensiune în spatele monopostului.
Suspensii: Suspensii independente pe fiecare axă, componente executate din fibră de carbon/oțel - producție Benetton.
Transmisie: Cutie de viteze semi-automată, 6 trepte - producție Benetton. Ambreiaj fibră de carbon - triplu placat.
Rezervor combustibil: ATL rubber fuel cell, montat în spatele cockpitului.
Sistem ungere: Baie de ulei montată în spatele cockpitului.
Sistem răcire: Radiatoare separate (ulei + apă) montate în lateral.
Sisteme electronice: Electronica șasiului și software-ul aferent, incluzând controlerul de cutie de viteze - producție Benetton Formula 1, dezvoltat împreună cu Magnetti Marelli
Sistem de frânare: Discuri și plăcuțe din fibră de carbon.

 

Sponsori >>>

Mild Seven, Korean Air, Marconi, D2, PlayStation, Michelin, Elf.

 

Istorie în cifre >>>

An

Starturi

Puncte

Poles

Victorii

Piloți Designer Motor

1981

2

0

Henton, Warwick R Byrne Hart

1982

18

0

Warwick, Fabi R Byrne Hart

1983

29

10

Warwick. Giacomelli R Byrne Hart

1984

26

16

Senna, Cicotto R Byrne Hart

1985

20

0

1

Fabi, Ghinzani R Byrne Hart

1986

32

19

2

1

Fabi, Berger R Byrne BMW

1987

32

28

Fabi, Boutsen R Byrne Ford Cosworth

1988

32

39

Nannini, Boutsen R Byrne Ford Cosworth

1989

31

39

1

Nannini, Pirro, Herbert R Byrne Ford Cosworth

1990

32

71

2

Piquet, Nannini R Byrne Ford Cosworth

1991

32

38.5

1

Piquet, Moreno, M Schumacher J Barnard Ford Cosworth

1992

32

91

1

M Schumacher, Brundle J Barnard Ford Cosworth

1993

32

72

1

M Schumacher, Patrese R Byrne Ford Cosworth

1994

32

103

6

8

M Schumacher, Verstappen, Lehto R Byrne Ford Cosworth

1995*

34

147

4

11

M Schumacher*, Herbert R Byrne Renault

1996

32

68

Alesi, Berger R Byrne Renault

1997

34

67

2

1

Alesi, Berger R Byrne / N Wirth Renault

1998

32

33

1

Wurz, Fisichella N Wirth Playlife Supertec

1999

32

16

Wurz, Fisichella N Wirth Playlife Supertec

2000

34

20

Wurz, Fisichella T Densham Playlife Supertec

Total

580

877.5

16

27

     

* Campioni

 

Echipa >>>
Președinte Renault Sport Patrick Faure
Director general Flavio Briatore
Director executiv Pat Symonds
Director tehnic Mike Gascoyne
Piloți Giancarlo Fisichella
Jenson Button
Piloți de teste Mark Webber
Fernando Alonso

 

Adresa >>>
Benetton Formula Ltd Whiteways Technical Centre, Enstone, Chipping Norton,
Oxon, OX7 4EE
Tel: +44 (0)1608 678000
Fax: +44 (0)1608 678800
www.benettonf1.com

 

 
 
Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail: