Scurt istoric >>>

Arrows participă în Formula 1 din 1978 și nu au reușit în tot acest timp să câștige o cursă. Echipa a fost considerată întotdeauna de mijlocul sau finalul clasamentului. Arrows nu a avut niciodată suportul unui constructor de top și astfel au ajuns în situația de a achiziționa în regim de client un motor Ford după încercări succesive ratate cu constructori mai slabi. Au fost foarte aproape de a câștiga o cursă în 1997, când Damon Hill a condus până în ultimele două ture de pistă la Hungaroring, Marele Premiu al Ungariei. De atunci, echipa se află în declin.

Arrows au debutat în Formula 1 în anul 1978, având ca piloți pe italianul Ricardo Patrese și pe germanul Rolf Stommelen. Echipa nu a trebuit să aștepte mult pentru ca primul punct să fie câștigat, la Marele Premiu Long Beach, când monopostul, motorizat de Ford, condus de Ricardo Patrese a terminat cursa pe locul 6. Dar cea mai mare realizare din acel an a echipei a fost neașteptatul loc 2 obținut de același Ricardo Patrese la Anderstop, Suedia. 11 puncte chiar din anul de debut a fost considerat un succes major.

Rămas la Arrows și în 1979, lui Patrese i s-a alăturat Jochen Mass. Acest sezon a fost oarecum o dezamăgire pentru echipă, după sezonul anterior, neacumulând decât 5 puncte la finalul sezonului. Echipa s-a zbătut până în 1985 folosind motorul Ford Cosworth, în timp ce rivalii au progresat cu ajutorul unor mult mai performante motoare turbo. Arrows și-a asigurat motorul BMW M-Turbo în 1985, avându-i ca piloți pe Gerhard Berger, Marc Surer și Thierry Boutsen. Echipa a reușit un record de 14 puncte la finalul sezonului, dar următorul sezon a fost un dezastru cu doar un punct, obținut de germanul Christian Danner în Austria. În 1986 BMW s-a retras din Formula 1, lăsând echipa Arrows fără o alternativă viabilă de motorizare, fiind nevoită să utilizeze motorul BMW redenumit Megatron. Piloții Eddie Cheever și Derrick Warwick au punctat la nivelul obișnuit deja 11 puncte și locul 6 la constructori. Marele succes din 1987 a fost rezultatul obținut în calificări la Monza, locul 2 pe grila de start, un rezultat controversat de unele suspiciuni privind motorul folosit.

Cu același echipaj și motorizare în 1988, Arrows-Megatron au avut cel mai bun an din toată istoria echipei, clasându-se pe locul 4 la constructori la egalitate cu Lotus-Honda cu 23 de puncte. După aceasta echipa a început o nouă pantă descendentă. În 1989 motorizată de Ford Cosworth Arrows a obținut 13 puncte în un sezon dezamăgitor, dar se putea și mai rău. 1990 – un singur punct, iar 1991 echipa (denumită Footwork nu a obținut nici un punct, mulțumită unui parteneriat de scurtă durată cu un slab motor Porsche V12. 1992 marchează un salt la un motor Mugen-Honda. Fostul pilot al echipei Ferrari, Michele Alboreto, a condus foarte bine în acel an, aducând echipa din coada clasamentului la mijlocul acestuia. În ciuda unor bune performanțe, Alboreto a acumulat doar 6 puncte, în timp ce pilotul Aguri Suzuki nu a obținut nici un punct. În 1993 Warwick s-a întors la echipă înlocuindu-l pe Alboreto, dar nu a reușit decât 4 puncte, în timp ce Suzuki nu a obținut din nou nici un punct.

Și înapoi la motorul Ford în 1994, Footwork luând ca piloți pe doi tineri promițători, Gianni Morbidelli și Christian Fittipaldi. Echipa a acumulat 9 puncte, Fittipaldi acumulând două locuri 4. Echipa ar fi înscris mai multe puncte dacă fiabilitatea motorului ar fi fost mai bună, Morbidelli nereușind să încheie o cursă până la Hockenheim, Germania adică la mijlocul sezonului. Echipa a trecut la motoarele Brian Hart și a obținut niște îmbunătățiri, terminând pe locul 8 în Campionat. Jos Verstappen și Ricardo Rosset pilotează în 1996 – un an de tranziție, când echipa a fost achiziționată de Tom Walkinshaw. Echipa a fost redenumită TWR-Arrows. Noua echipă a achiziționat motoarele Yamaha și a dat lovitura la finalul sezonului obținându-l prin contract pe campionul mondial Damon Hill, care a fost abandonat inexplicabil de Williams-Renault.

În ciuda optimismului și investițiilor, 1997 a prins echipa în un sezon al (ne)fiabilității. Totuși, Damon Hill a obținut un loc 6 la Silverstone și a fost foarte aproape de a câștiga Marele Premiu al Ungariei, trecând linia de sosire însă pe locul 2, suferind din cauza unei probleme a suspensiilor în penultima tură. Pentru 1998, Arrows i-a luat pe Mika Salo și l-a reținut pe Pedro Diniz. John Banard a devenit designerul, în timp ce echipa a hotărât demararea construcției unei fabrici de motoare proprii, împreună cu Brian Hart – un proiect ambițios. Poate că echipa s-a grăbit cu prea multe proiecte odată, deorece anul a fost un dezastru, fiecare pilot obținând doar 3 puncte. Echipa părea că a rămas fără suport financiar, iar testele erau un cuvânt rar auzit la echipă. La sfărșitul sezonului, Pedro Diniz și-a retras suportul financiar, transferându-se la Sauber.

Echipa a utilizat o versiune modificată a șasiului A19 în 1999 și a continuat proiectul de construcție a propriilor motoare. Echipa a trecut și în un nou patronat, odată cu vânzarea a 70% din acțiuni (127 mil $), către prințul nigerian Malik Ado Ibrahim și Morgan Gerfeld. Walkinshaw a păstrat doar 25% din acțiuni, restul deținându-le admininstrația și salariații.       

Torasonuke Takagi și Pedro de la Rosa au reprezentat un cuplu de piloți interesant la începutul lui 1999 și în ciuda pesimiștilor, echipa a obținut primul punct în campionat chiar la prim cursă desfășurată la Melbourne. La sfârșitul sezonului, echipa nu a avut motive de bucurie, acel punct obținut de Pedro de la Rosa fiind singura rază de soare în un sezon slab. Malik Ado Ibrahim a părăsit echipa împreună cu Morgan Gerfeld. Pentru anul 2000, echipa a beneficiat de un nou motor A21, o versiune modificată a motorului Supertec V10. Mașina a fost una din cele mai rapide în linie dreaptă și un salt peste A20, dar 7 puncte la finalul sezonului a fost prea puțin pentru o echipă ce făcuse multe progrese.

Jos Verstappen a rămas la echipă și în 2001 și este coechipier cu brazilianul Enrique Bernoldi, după ce echipa a hotărât să renunțe la Pedro de la Rosa cu doar o lună înaintea debutului de campionat. Echipa a optat pentru anvelope Bridgestone, dar a luat motorul Asiatech în locul Supertech. Motoarele Asiatech, ATM, sunt bazate pe proiectul de F1 abandonat al constructorului Peugeot și este interesat de urmărit cum vor ajuta ele la îmbunătățirea poziției echipei față de 2000.

   Și înapoi la motorul Ford în 1994, Footwork luând ca piloți pe doi tineri promițători, Gianni Morbidelli și Christian Fittipaldi. Echipa a acumulat 9 puncte, Fittipaldi acumulând două locuri 4. Echipa ar fi înscris mai multe puncte dacă fiabilitatea motorului ar fi fost mai bună, Morbidelli nereușind să încheie o cursă până la Hockenheim, Germania adică la mijlocul sezonului. Echipa a trecut la motoarele Brian Hart și a obținut niște îmbunătățiri, terminând pe locul 8 în Campionat. Jos Verstappen și Ricardo Rosset pilotează în 1996 – un an de tranziție, când echipa a fost achiziționată de Tom Walkinshaw. Echipa a fost redenumită TWR-Arrows. Noua echipă a achiziționat motoarele Yamaha și a dat lovitura la finalul sezonului obținându-l prin contract pe campionul mondial Damon Hill, care a fost abandonat inexplicabil de Williams-Renault.

În ciuda optimismului și investițiilor, 1997 a prins echipa în un sezon al (ne)fiabilității. Totuși, Damon Hill a obținut un loc 6 la Silverstone și a fost foarte aproape de a câștiga Marele Premiu al Ungariei, trecând linia de sosire însă pe locul 2, suferind din cauza unei probleme a suspensiilor în penultima tură.

Pentru 1998, Arrows i-a luat pe Mika Salo și l-a reținut pe Pedro Diniz. John Banard a devenit designerul, în timp ce echipa a hotărât demararea construcției unei fabrici de motoare proprii, împreună cu Brian Hart – un proiect ambițios. Poate că echipa s-a grăbit cu prea multe proiecte odată, deorece anul a fost un dezastru, fiecare pilot obținând doar 3 puncte. Echipa părea că a rămas fără suport financiar, iar testele erau un cuvânt rar auzit la echipă. La sfărșitul sezonului, Pedro Diniz și-a retras suportul financiar, transferându-se la Sauber.

Echipa a utilizat o versiune modificată a șasiului A19 în 1999 și a continuat proiectul de construcție a propriilor motoare. Echipa a trecut și în un nou patronat, odată cu vânzarea a 70% din acțiuni (127 mil $), către prințul nigerian Malik Ado Ibrahim și Morgan Gerfeld. Walkinshaw a păstrat doar 25% din acțiuni, restul deținându-le admninstrația și salariații.          

Torasonuke Takagi și Pedro de la Rosa au reprezentat un cuplu de piloți interesant la începutul lui 1999 și în ciuda pesimiștilor, echipa a obținut primul punct în campionat chiar la prima cursă desfășurată la Melbourne. La sfârșitul sezonului, echipa nu a avut motive de bucurie, acel punct obținut de Pedro de la Rosa fiind singura rază de soare într-un sezon slab. Malik Ado Ibrahim a părăsit echipa împreună cu Morgan Gerfeld. Pentru anul 2000, echipa a beneficiat de un nou motor A21, o versiune modificată a motorului Supertec V10. Mașina a fost una din cele mai rapide în linie dreaptă și un salt peste A20, dar 7 puncte la finalul sezonului a fost prea puțin pentru o echipă ce făcuse multe progrese.

Jos Verstappen a rămas la echipă și în 2001 și este coechipier cu brazilianul Enrique Bernoldi, după ce ecipa a hotărât să renunțe la Pedro de la Rosa cu doar o lună înaintea debutului de campionat. Echipa a optat pentru anvelope Bridgestone, dar a luat motorul Asiatech în locul Supertech. Motoarele Asiatech, ATM, sunt bazate pe proiectul de F1 abandonat al constructorului Peugeot și este interesat de urmărit cum vor ajuta ele la îmbunătățirea poziției echipei față de 2000.

 

Date tehnice - Motor 2001 >>>
Design: Asiatech 001
Serie: Asiatech 00110
Supape: 40
Poziționare: 72° V
Injecție: TAG Electronic System
Starter: TAG Electronic
Bloc motor: Aliaj ușor
Bujii: NGK
Greutate: 108kg
Dimensiuni: 583mm x 545mm x 510mm (L x l x h)

 

Date tehnice - Mașina 2001 >>>
Model: A22
Șasiu: A22 Arrows fabricat din fibră de carbon, cu îmbunătățiri laterale ale rezistenței la impact.
Cutie de viteze: Arrows fibră de carbon cu controller de viteză
Tip: Electro-hidraulică
Accelerație: Electro - hidraulică
Suspensii: Suspensii independente fabricate din fibră de carbon cu sistem de dublă restrângere din titaniu.
Sistem de răcire: Radiatoare de răcire ulei și apă separate.
Transmisie: Arrows semi automată, construcție fibră de carbon.
Frâne: Independente 6 plăcuțe pe fiecare roată faț㠖 spate.
Jenți: Magneziu – dimensiuni 13" x12" pe față, 13"x13.7" pe spate
Anvelope: Bridgestone
Electronică: Arrows/PI Sigma
Injecție: Arrows/ATL
Instrumente de bord: Arrows data display
Scaun pilot: Arrows – fibră de carbon
Centuri siguranță: Sabelt
Volan: Arrows
Stingător: Arrows single bottle system
Roata față: 1465 mm
Roată spate: 1410 mm
Distanța între roți: 2995 mm
Greutate: 600kg incluzând șoferul, camera(le) sau balastul
Lungime mașină: 4430 mm
Înălțime mașină: 1000 mm
Lățime mașină: 1798 mm

 

Sponsori >>>

Orange, Eurobet, Chello, Red Bull, Lost Boys, Asiatech, Bridgestone, BAAN, ENORM.com, RG Tecq, Morgan Grenfell, Dell, Paul Costelloe.

Istorie în cifre >>>
An Start Puncte Calificări Victorii Piloți Designer Motor
1978 23 11     Patrese, Stommelen T Southgate Ford Cosworth
1979 27 5     Patrese, Mass T Southgate Ford Cosworth
1980 25 11     Patrese, Mass T Southgate Ford Cosworth
1981 24 10 1   Patrese, Stohr T Southgate Ford Cosworth
1982 24 5     Baldi, Surer D Wass Ford Cosworth
1983 30 4     Surer, Boutsen D Wass Ford Cosworth
1984 30 6     Surer, Boutsen D Wass BMW
1985 32 14     Berger, Boutsen D Wass BMW
1986 31 1     Surer, Danner, Boutsen D Wass BMW
1987 32 11     Warwick, Cheever R Brawn Megatron
1988 32 23     Warwick, Cheever R Brawn Megatron
1989 30 13     Warwick, Cheever R Brawn Ford Cosworth
1990 25 2     Alboreto, Caffi R Brawn Ford Cosworth
1991 32       Alboreto, Caffi R Brawn Porsche
1992 30 6     Alboreto, Suzuki A Jenkins Mugen Honda
1993 32 4     Alboreto, Suzuki A Jenkins Mugen Honda
1994 32 9     C Fittipaldi, Morbidelli A Jenkins Ford Cosworth
1995 34 5     Morbidelli, Inoue A Jenkins Hart
1996 32 1     Rosset, Verstappen A Jenkins Hart
1997 34 7     D Hill, Diniz J Barnard Yamaha
1998 34 6     Salo, Diniz J Barnard Yamaha
1999 32 1     Takagi, de la Rosa J Barnard Ford
2000 34 7     P de la Rosa, JosVerstappen M Coughlan Supertec
Total 625 154 1 0      

 

Echipa >>>
Director General: Tom Walkinshaw
Director tehnic: Mike Coughlan
Piloți: Jos Verstappen
Enrique Bernoldi
Pilot de teste: Johnny Herbert

 

Adresa >>>
Arrows Grand Prix International TWR Group Ltd,
Leafield Technical Centre, Leafield, Witney,Oxon,OX8 5PF 
Tel: +44 (0)1993 871000
Fax: +44 (0)1993 871100

 

Jos Verstappen    Enrique Bernoldi

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail: