imbiocoulthard.jpg (8660 bytes)
Echipa

Data nașterii

Naționalitate

Nr. mașinii

Stare civilă
McLaren

27 martie 1971

Englez

4

Necăsătorit

David Coulthard și-a început cariera în Formula 1 în circumstanțe controversate, promovarea sa din postura de pilot de teste la pilot de cursă pentru echipa Williams venind în urma decesului neașteptat al lui Ayrton Senna. Echipa s-a dispensat de el în favoarea lui Jaques Villeneuve după sezonul 1996, iar el s-a mutat la McLaren în 1997.

A câștigat primul său Mare Premiu în Australia în același an, dar i s-a cerut să lase victoria lui Hakkinen în Marele Premiu al Europei pentru a-i îmbunătăți șansele la titlu. O singură victorie în 1998 la San Marino nu i-au dat mari șanse pentru a lupta pentru titlu, dar cele 2 victorii (Marea Britanie și Belgia) în anul următor dovedesc că și-a îmbunătățit performanțele.

Scoțianul a fost motivat în anul 2000 și cele 3 victorii (Marea Britanie, Monaco și Franța) îl îndreptau să spere la titlu. Modul în care s-a comportat după tragedia a cărei victimă a fost (prăbușirea avionului care îl transporta și moartea celor 2 piloți) înaintea Marelui Premiu al Spaniei i-au îmbunătățit imaginea în ochii presei și ai publicului. Cu toate acestea, nu a reușit decât, încă o dată, doar locul 3 în Campionatul piloților.

Coulthard are reputația că nu se ridică la nivelul promisiunilor și așteptărilor publicului și este foarte motivat ca în acest an să dovedească contrariul. Și-a amânat căsătoria cu logodnica sa, Heidi Wichlinski, pentru a se concentra numai asupra titlului și se pare că are suportul total al managerului echipei Ron Dennis.

Carieră >>>

2000

Al cincilea sezon cu McLaren. Locul 3 în Campionat cu 73 de puncte.

1999

McLaren. 2 victorii și locul 4 în Campionat cu 48 de puncte.

1998

McLaren. O singură victorie și șase locuri secunde ajută echipa să câștige Campionatul Constructorilor, dar el va ocupa doar locul 3, la piloți.

1997

Rămâne la McLaren. Victoriile din Australia și Italia îi aduc poziția a-3-a în campionatul piloților cu 36 de puncte.

1996

Pilotează pentru McLaren-Mercedes. Termină al doilea la Monaco și al șaptelea per total.

1995

Termină pe locul 3 în Campionatul Piloților în primul său sezon complet, câștigând primul Mare Premiu în Portugalia.

1994

Pilot de teste pentru Williams-Renault. Promovat pilot de cursă la Marele Premiu al Monaco. Termină pe locul 8 cu 14 puncte. Votat Sportivul Anului în Scoția și Cel mai bun Tânăr Sportiv al Anului la ITV.

1993

Pilot de teste pentru Williams-Renault. Termină pe locul 3 în Campionatul F3000. Câștigă GT Class la cursa de 24 ore de la Le Mans cu Jaguar.

1992

Pilotează pentru PSR în F3000. Pilot de teste pentru Benetton-Ford.

1991

Locul 2 în Campionatul F3 britanic, cu 5 victorii (mai multe decât ceilalți piloți). Câștig㠄European Marlboro Masters Of F3” și Marele Premiu al Macao.

1990

Se alătură lui Paul Stewart Racing (PSR) în echipa GM Lotus. Concurează în British Vauxhall Lotus Challenge și GM Lotus Euroseries. Testează pentru McLaren-Honda motorul MP4/5 Formula 1.

1989

Participă la Formula Ford 1600, câștigă ambele Campionate FF1600 (Junior și Senior). Termină pe locul 3 în Brands Hatch Formula Ford Festival. Concurează și impresionează în cursele rezervate seniorilor.