Scurt istoric >>>

      McLaren și-au început calea către succes în 1963, atunci când Bruce McLaren a înființat „Bruce McLaren Motor Racing LTD.”. Prima mașină McLaren și-a făcut debutul în F1 la Marele Premiu al Monaco din 1966. Prima victorie a echipei a apărut în Belgia în 1968, cu Bruce McLaren ca pilot. Din păcate, Bruce a decedat tragic, în 1970 la Goodwood în timpul testelor unei mașini Can-Am Sportscar.

Dar abia în 1974, McLaren a câștigat primul său campionat mondial. Brazilianul Emerson Fittipaldi a devenit cel mai tânăr campion, la numai 22 de ani, în timp ce colegul său de echipă, Denny Hulme, a terminat pe locul 7 în ultimul său an în F1, iar în anul următor Ferrari a reușit să învingă cuplul Fittipaldi și Jochen Mass – echipa terminând pe un distant loc 3 în campionat.

1976 a fost anul Ferrari vs. McLaren – un sezon ce se va repeta un deceniu mai târziu. James Hunt a câștigat campionatul în ultima cursă din Japonia, Fuji. Nr.1 de la Ferrari a fost accidentat grav la Marele Premiu al Germaniei, pe circuitul de la Nurburgring. Lauda, nerefăcut complet a reușit să revină pe pistă în Japonia, obținând puncte prețioase pentru Ferrari, care deși nu au câștigat titlul la piloți au reușit, în schimb, câștigarea titlului la constructori.

Compania actuală McLaren International a fost formată în septembrie 1980 în urma fuziunii dintre echipa McLaren și compania britanică, Project Four, deținută de actualul manager al echipei Ron Dennis. Project Four câștigase deja Formula 2 și Formula 3 britanică. Grupul TAG (Tehnică de AvanGardă) și-a unit forțele cu McLaren în 1982, când a finanțat construirea noului motor turbo al echipei. Construit de Porsche la indicațiile speciale ale McLaren, motorul a dominat F1 între 1984-1985.

Echipa a trebuit să aștepte până în 1984, ca să obțină un nou titlu de campioni. Echipa obținuse de la Porsche, un motor sponsorizat și finanțat de TAG. McLaren a dominat campionatul cu Niki Lauda, care i-a suflat campionatul lui Alain Prost cu doar o jumătate de punct. McLaren TAG au câștigat campionatul cu ușurință, punctând de 3 ori mai mult decât principala sa rivală, Ferrari.

Alain Prost a venit la McLaren și a câștigat campionatul în 1985 și 1986. Anul 1987 a fost în schimb un an al dominației Williams-Honda. McLaren a acționat în vederea obținerii motoarelor Honda pentru sezonul următor prin achiziționarea pilotului lui Lotus-Honda, Ayrton Senna, ce avea numeroase legături cu constructorul japonez.

1988 a fost, însă, cel mai bun al echipei și cel mai bun an al vreunei echipe din F1; au câștigat 15 din cele 16 curse disputate în victoriosul monopost McLaren MP4/4 Honda. Monza a fost singura cursă pe care echipa a pierdut-o în urma acroșajului dintre Senna, care era lider în acel moment, și Jean Luis Schlesser, de la Williams Judd. McLaren a obținut un incredibil punctaj de 199 de puncte (240 maximum posibile), iar Senna a câștigat campionatul la 3 puncte de Alain Prost. Mulți cred că acest record nu va fi bătut niciodată.

McLaren a continuat cu motorul Honda V10s în 1989, de data aceasta Alain Prost va reuși să-l învingă pe Senna în campionat. Senna i-a întors serviciul în 1990, câștigând din nou campionatul. Prost s-a îndreptat către noua echipă a lui Ferrari la sfârșitul sezonului și, astfel, Senna și McLaren au câștigat încă o dată în 1991, dar Williams erau doar la 14 puncte în spate, semn că vremurile se schimbau.

1992 a reprezentat sfârșitul dominației McLaren. Nigel Mansell câștigă campionatul pentru Williams în 1992, după un sezon de dominație clară. Pentru McLaren 5 victorii cu motorul Honda V12 au reprezentat , totuși, un sezon bun. În 1993, Honda s-a retras din F1, iar McLaren au fost obligate să folosească motoarele Ford V8, în regim de client. În ciuda celor cinci curse câștigate de Senna, atât el cât și echipa vor trebui să se mulțumească cu locul 2 în campionat. În acest an, Senna a câștigat ultima sa cursă, înainte de tragicul accident de la Imola.

După șase ani la McLaren și 3 titluri de campion, Ayrton Senna s-a transferat la Williams în 1994. Brazilianul a decedat tragic la Imola, într-un accident în timpul cursei, în timp ce McLaren nu au mai câștigat o cursă până în 1997, când David Coulthard a ieșit victorios la Melbourne, Australia.

1994 a fost un an dezastruos pentru McLaren, care acum folosea motoarele Peugeot. Fiabilitatea motoarelor a fost groaznică, dar piloții Mika Hakkinen și Martin Brundle (și câteva curse Nigel Mansell) au reușit, totuși, să adune 42 de puncte. 1995 s-a dovedit și mai cumplit, deși motoarele Peugeot au fost înlocuite cu motoare Mercedes, care doreau un contract pe termen mai îndelungat cu gruparea engleză. Doar 30 de puncte obținute de Hakkinen și Mark Blundell – cel mai bun rezultat un loc 2 în Japonia și Italia.

David Coulthard a venit la echipă de la Williams în 1996. Mercedes a produs un motor mult mai bun, dar pozițiile 5 și 7 în campionat pentru piloți au reprezentat o mare dezamăgire.

1997 a fost un an mai bun pentru marea lideră de altă dată. Coulthard câștigă la Melbourne și Monza și a fost foarte aproape să căștige în Canada. Mika Hakkinen a avut și el ghinion la Silverstone și Luxemburg, dar a obținut prima sa victorie din carieră la Jerez, după ce noul campion mondial, Jacques Villeneuve, l-a lăsat să câștige.

În 1998 au apărut primele îmbunătățiri. Designerul campionilor Williams, Adrian Newey, a venit la echipă pentru nou șasiu MP4/13, în timp ce Mercedes au promis o nouă și foarte puternică mașină. Pe lângă aceasta, echipa a luat buna decizie de a schimba anvelopele pentru un an, trecând de la Goodyear la Bridgestone.

Cu toate lucrurile puse la punct, 1998 s-a dovedit un sezon excelent pentru echipa engleză. Nu au reușit atâtea curse bune ca în 1998, dar au obținut titlul de campioni atât la piloți, prin Mika Hakkinen, cât și la constructori. Cu toate acestea, campionatul debutase în circumstanțe controversate, deoarece David Coulthard a fost obligat de echipă să-l lase pe Mika Hakkinen să câștige  în prima cursă. Acest lucru a dat naștere la discuții în cadrul echipei, iar decizia a fost că nu există pilot principal, iar pe pistă cel care trece primul linia de sosire acela să fie câștigătorul.

Cu toate acestea, la mijlocul sezonului, bătălia pentru titlu se încinsese, iar Ferrari și Schumacher au câștigat trei curse la rând. McLaren aveau, într-adevăr, cea mai rapidă mașină, iar Hakkinen nu făcea greșeli majore, dar era vorba aici de fiabilitate, iar Ferrari stăteau mai bine la acest capitol. Astfel, după Marele Premiu al Italiei, Hakkinen și Schumacher erau la egalitate de puncte – 80 fiecare. Campionatul a fost decis în ultima cursă (pentru a câta oară ?) problemele tehnice – start greșit și pană la o roat㠖 lăsând Ferrari fără titlu. Titlu care a ajuns, după 7 ani, la McLaren.

Șasiul 1999 – MP4/14 a fost unul din ultimele anunțate în pauza de iarnă, și imediat zvonurile au început să circule – erau McLaren în criză ? primele teste de la Barcelona au amuțit gurile rău-voitorilor. Multe speranțe se puneau în noul șasiu MP4/14 și în designerul echipei, Newey. McLaren beneficia de combinația câștigătoare – continuitatea piloților, echipei, anvelopelor. Totuși, exista întotdeauna pericolul relaxării...

Începutul lui 199 a dovedit, încă o dată, că McLaren era cea mai rapidă mașină. Din păcate pentru echipă, puține erau momentele în care monopostul parcurgea toată distanța cursei. Cu toate acestea, accidentarea lui Schumacher la Silverstone le-a dat englezilor momentul de respiro de care aveau nevoie. Eddie Irvine a preluat stindardul Ferrari, dar la finalul sezonului Mika Hakkinen a obținut titlul, Ferrari trebuind să se mulțumească cu titlul la constructori.

În timp ce Hakkinen a condus la fel de bine și în 1999, Coulthard nu a reușit să se adapteze în aceeași măsură, nereprezentând o concurență serioasă pentru colegul său de echipă sau pentru echipa Ferrari. Hakkinen și-a fructificat toate șansele și a reușit 5 victorii, în timp ce Coulthard a reușit doar două. Echipa a rămas neschimbată și pentru sezonul 2000.

Soarta s-a schimbat pentru McLaren în anul 2000. Ferrari a obținut titlurile modiale la piloți și la constructori, McLaren mulțumindu-se cu locurile secunde. Totuși, echipa adunase 7 victorii, dar ca și în 1999 suferea de pe urma fiabilității motoarelor la începutul de sezon. Pe plan tactic, echipa nu a reușit să depășească viziunea rivalului, Hakkinen a părut ușurat, la finalul sezonului că nu mai este campion. Ron Dennis, cu siguranță că nu a fost încântat și va fi interesant de văzut cum se va revigora echipa în 2001, cu aceeași formulă ca în 2000.        

Date tehnice - Motor 2001 >>>
Motor 2001 Mercedes-Benz FO110K V10
Tip  V10
Capacitate 2997cm3
Supape 4/cilindru
Bloc motor Aliaj de aluminiu
Cămașă cilindru Piesă turnată din aliaj ușor
Biele Oțel
Sistem de ungere Ulei, cu absorbție de apă
Aprindere TAG Electronic System

 

Date tehnice - Mașina 2001 >>>
Model MP4 16
Transmisie Cutie de viteze McLaren poziționată longitudinal
Șasiu Model McLaren construit din fibră de carbon cu structură hexagonală, întărită pentru rezistență la impact în lateral și în față
Suspensii Suspensii independente pe axe, din material ușor (titan), construcție Penske/McLaren
Anvelope Bridgestone
Jenți Enkei
Construcție Construcție monobloc. Construcție separată a podelei mașinii, a botului integrat cu aripile portante.
Combustibili Mobil - fără plumb
Lubrifianți produse Mobil 1 
Aditivi Loctite
Electronice Sistemul TAG Electronic Systems încorporează aparatura de bord necesară stocării datelor de cursă, pe lângă funcțiile de bază asigurate pentru mașină (aprindere, control admisie combustibil, display electronic)
Comunicații Kenwood

 

Sponsori >>>

West, Mercedes-Benz, ExxonMobil, Bridgestone, Computer Associates, BAE Systems, CATIA Solutions, TAG Heuer, Siemens, Kenwood, Loctite, Fujitsu-Siemens Computers, Sun Microsystems, Finlandia Vodka, Hugo Boss, Schweppes,Warsteiner,T-D1mposites Group, Charmilles Technologies, Enkei, Garnett Dickinson, GS Battery, Mazak, Sportys, Targetti

Istorie în cifre >>>
An Starturi Puncte Poles Victorii Piloți Designer Motor
1966 4 3 0 0 McLaren R Herd Ford
1967 6 3 0 0 McLaren R Herd BRM
1968 32 59 0 3 McLaren, Hulme R Herd BRM
1969 27 49 0 1 McLaren, Hulme J Marquart BRM
1970 33 36 0 0 McLaren, Hulme J Marquart Ford Cosworth
1971 25 13 0 0 Hulme, Gethin R Bellamy Ford Cosworth
1972 25 66 1 1 Hulme, Revson G Coppuck Ford Cosworth
1973 35 68 1 3 Hulme, Revson G Coppuck Ford Cosworth
1974* 46 87 2 4 Hulme, E Fittipaldi* G Coppuck Ford Cosworth
1975 28 65 0 3 E Fittipaldi, Mass G Coppuck Ford Cosworth
1976 32 88 8 6 Hunt*, Mass G Coppuck Ford Cosworth
1977 46 65 6 3 Hunt, Mass G Coppuck Ford Cosworth
1978 48 16 0 0 Hunt, Tambay G Coppuck Ford Cosworth
1979 28 15 0 0 Watson, Tambay G Coppuck Ford Cosworth
1980 24 11 0 0 Watson, Prost G Coppuck Ford Cosworth
1981 29 28 0 1 Watson, de Cesaris J Barnard Ford Cosworth
1982 29 69 0 4 Watson, Lauda J Barnard Ford Cosworth
1983 28 34 0 1 Watson, Lauda J Barnard Ford Cosworth, TAG Porsche
1984* 32 143.5 3 12 Lauda*, Prost J Barnard TAG Porsche
1985* 31 90 2 6 Prost*, Lauda J Barnard TAG Porsche
1986 32 96 2 4 Prost*, Rosberg J Barnard TAG Porsche
1987 32 76 0 3 Prost, Johansson S Nichols TAG Porsche
1988* 32 199 15 15 Senna*, Prost S Nichols Honda
1989* 32 141 15 10 Senna, Prost* N Oatley Honda
1990* 32 121 12 6 Senna*, Berger N Oatley Honda
1991* 32 139 10 8 Senna*, Berger N Oatley Honda
1992 32 99 1 5 Senna, Berger N Oatley Honda
1993 32 84 1 5 Senna, Andretti, Hakkinen N Oatley Ford Cosworth
1994 32 42 0 0 Hakkinen, Brundle N Oatley Peugeot
1995 33 30 0 0 Hakkinen, Blundell N Oatley Mercedes-Benz
1996 32 49 0 0 Hakkinen, Coulthard N Oatley Mercedes-Benz
1997 34 63 1 3 Hakkinen, Coulthard N Oatley Mercedes-Benz
1998* 32 156 12 9 Hakkinen*, Coulthard A Newey Mercedes-Benz
1999 32 124 11 7 Hakkinen*, Coulthard A Newey Mercedes-Benz
2000 34 152 7 7 Hakkinen, Coulthard A Newey Mercedes-Benz
Total 1073 2580 110 130      

* Campioni

Echipa >>>
Președinte Ron Dennis
Manager McLaren International Martin Whitmarsh
Președinte Mercedes-Benz Motorsport Nobert Haug
Director Tehnic Adrian Newey
Director design Neil Oatley
Director proiect cercetare - suspensii Dave Neilson
Director proiect cercetare - transmisie Dave North
Director proiect cercetare - materiale compozite Matthew Jeffreys
Director proiect cercetare - sisteme Mark Ingham
Director design - aerodinamică Peter Prodromou
Director teste - aerodinamică Philip Adey
Inginer - șef - tehnologii de bord Paddy Lowe
Piloți Mika Hakkinen
David Coulthard
Pilot de teste Alexander Wurz
Adresa >>>
McLaren International Ltd Unit 22, Woking Business Park, Albert Drive, Woking,
Surrey, GU21 5JY 
Tel: +44 (0)1483 728211 Fax: +44 (0)1483 720157
www.mclaren.com

Mika Hakkinen    David Coulthard

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail: