Aripi deportante | Efectul de sol | Frâne | Priza de aer superioară | Lampa spate | Volanul

AERODINAMICĂ (II)
Efectul de sol


O altă modalitate de creștere a forței de apăsare în afară de aripile deportante este folosirea așa-numitului "efect de sol"
Prin micșorarea presiunii aerului în partea inferioară a mașinilor (față de presiunea de deasupra) se obține o "aspirare" a mașinii în jos și deci o mai mare aderență la pistă. In practică aceasta a fost obținută izolînd spațiul de sub mașină cu ajutorul unor "fuste" laterale, micșorînd distanța dintre mașină și sol și modificînd desenul fundului mașinii.

Apăsarea maximă se obține pentru o distanță minimă a fundului plat al mașinii față de sol și un anumit unghi al părții frontale a plăcii inferioare.
Avantajul acestei soluții față de aripa deportantă este obținerea unor rezistențe mai mici la înaintare. În față distanța dintre sol și fundul mașinii e mai mică decît în spate, iar diferența dintre cele două înălțimi e numită "înălțime de atac" (ride height). Această diferență face ca întreaga mașină să se comporte ca o aripă întoarsă (de aceea fundul unei mașini cu efect de sol este numit și "aripă inferioară").

În F1 se folosește soluția fundului plat, conform unei decizii regulamentare menite să reducă apăsarea aerodinamică și deci să limiteze vitezele maxime. Soluția găsită de ingineri a fost însă utilizarea, în partea din spate a mașinii, a unui difuzor.
Aerul care circulă pe sub mașină este accelerat pentru a-i scădea presiunea, apoi difuzorul are rolul de a încetini și destinde acest aer pînă la o viteză și o presiune apropiate de cele ale mediului ambiant, pentru a micșora rezistențele la înaintare (producerea de turbioane).

Pentru a se evita desprinderea stratului de aer de pe suprafața difuzorului("strat-limita") se folosește un flaps pe bordul de fugă al difuzorului (ca și la aripile deportante). În același scop pot fi folosite și evacuările gazelor arse de la motor, care au suficientă viteză pentru a mări viteza aerului din stratul limită și pentru a întîrzia desprinderea acestuia de difuzor.

Difuzorul prezintă și niște "lamele" verticale cu rolul de ghidare a aerului și de evitare a apariției turbulențelor.

Scurt istoric:

În ultimii ani cercetarile inginerilor sînt indreptate spre obținerea cu mijloace regulamentare a unor forme aerodinamice cît mai eficiente: apăsare maximă cu rezistențe minime la înaintare.

 

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail:Cu noi ești în centrul acțiunii ...