Aripi deportante | Efectul de sol | Frâne | Priza de aer superioară | Lampa spate | Volanul

VOLANUL

 Volanul unei mașini de Formula 1 este una dintre componentele care înglobează mai multă tehnologie decît o întreagă mașină în alte sporturi cu motor.
Datorită multitudinii de controale și indicatori care trebuie să fie permanent la îndemîna și în atenția pilotului, volanele au devenit adevărate bijuterii tehnice, ale căror costuri depășesc deseori 250.000 de dolari.
In momentul de față toate controalele de care pilotul are nevoie în timpul cursei - mai puțin pe perioada opririlor - sînt adunate pe volan. Într-un fel sau altul sînt grupate pe volan controale pentru schimbarea vitezelor, controlul ambreiajului și al startului, controlul tracțiunii, comunicații cu standul, limitatoare de viteză, display-ul cu cristale lichide și alți indicatori.
În ceea ce privește funcția de bază în sistemul de direcție, regulamentul prevede că acționarea volanului să nu fie asistată decît în sensul reducerii forței necesare pilotului, iar întreaga coloană de direcție trebuie să treacă printr-un set de teste la coliziune.

Controalele pentru schimbarea treptelor de viteză au fost folosite pînă în acest sezon cînd introducerea cutiilor de viteză automatice a exclus necesitatea clapetelor acționate de piloți care duceau la schimbarea vitezelor în sus sau în jos.

Pîrghia ambreiajului e folosită la acționarea manuală a ambreiajului într-un mod similar cu cel folosit la schimbarea vitezelor, dar acțiunea acesteia e progresivă și nu secvențială, poziția pîrghiei determinînd presiunea cu care e acționat la un moment dat arcul ambreiajului de către sistemul hidraulic.

Butonul pentru controlul startului (Launch Control), care a produs atîtea probleme în acest sezon după introducerea sa, permite pornirea mașinii în condiții optime, fără pierderi de aderență.
Indiferent de soluția tehnică utilizată, procesul are loc în două etape: întîi e folosit un dispozitiv de limitare a turației, care permite pilotului să țină accelerația apăsată la maximum dar motorul rămîne într-o plajă de turație optimă pentru start, iar apoi după acționarea ambreiajului și punerea în mișcare a mașinii se permite în continuare acționarea la maxim a accelerației, cu întreruperi ale alimentării cu combustibil pînă ce se atinge viteza de la care intră în funcțiune controlul tracțiunii.

Butonul pentru poziția neutră a cutiei de viteze era folosit în cazul cutiilor semiautomatice pentru a permite pilotului să decupleze tracțiunea, el nevînd posibilitatea în acest caz să-și dea seama cînd cutia de viteze era într-o treaptă anume sau în poziție neutră.

Butonul pentru comunicații (Press To Transmit, PTT), permite comunicarea radio a pilotului cu standul echipei sale, pe perioada cînd este acționat.

Butonul pentru limitarea vitezei la standuri, este folosit pentru a respecta limitările de viteză impuse de regulament pe linia boxelor, și acționează asupra turației motorului, permițînd mașinii să ruleze numai în primele trei trepte de viteze. Pilotul trebuie însă să reducă viteza și să acționeze acest buton înainte de intrarea pe linia boxelor, deoarece butonul nu frîneaza automat mașina. Majoritatea echipelor au legat de funcționarea acestui buton și acționarea clapetei ce acoperă priza de alimentare cu combustibil, care clapetă stă deschisă pe parcursul parcurgerii liniei boxelor.

Contactul pentru setarea calității amestecului permite ajustarea în trei trepte a amestecului aer-combustibil, conform cu regulamentul. În timpul cursei pilotul poate seta o poziție mediană, care înseamnă un compromis între putere și economie, sau poate alege un amestec mai bogat pentru performanțe mai bune ori un amestec sărac, pentru a economisi combustibilul.

Diplay-uri. În perioada schimbătoarelor de viteză semiautomatice informațiile cele mai importante pentru pilot erau treapta de viteze selectată și turația motorului, care erau afișate pe ecrane LCD sau prin LED-uri ce se aprindeau progresiv. Acum sistemele electronice furnizează pilotului informații despre caracteristicile tuturor sistemelor mașinii și problemele care apar. Setările ecranelor și informațiile prezentate sînt specifice fiecarei echipe și adaptate pentru fiecare pilot, ca și butoanele care le controlează.

Toate butoanele și sistemele electronice din volan sînt monitorizate și controlate de un microprocesor, iar legătura de date cu restul mașinii se face printr-o singură cuplă astfel încît volanul să poată fi rapid detașat.
Software-ul care gestionează electronica din volan, ca și cel de gestionare a motorului sau șasiului, este cel mai des verificat de către oficialii FIA, pentru că este cel mai probabil mod de a introduce soluții tehnice neregulamentare în funcționarea unei mașini de Formula 1.

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail:



Cu noi ești în centrul acțiunii ...