Aripi deportante | Efectul de sol | Frâne | Priza de aer superioară | Lampa spate | Volanul

Frânele

   Frînele sînt una din componentele cele mai importante ale mașinilor de curse, comportarea lor influențînd performanțele mașinii (mai ales in cazul depășirilor) într-o măsură mai mare decît motoarele.
Evoluția frînelor s-a făcut de la modelele cu tambur din anii 50 pînă la frînele de carbon, care au apărut începînd cu anii '70.
Diferența de performanță față de frînele din metal e uriașă, așa încît piloții trebuie să se adapteze la debutul în Formula 1 la aceste noi sisteme și, mai ales, la multitudinea de setări ale mașinii care influențează eficacitata frînelor.

Principalul motiv pentru introducerea frînelor de carbon a fost inițial greutatea lor mult redusă, prin comparație un disc din carbon cîntărind astăzi aprox. 1,4 kg, iar unul din metal 3 kg. Dezavantajul major este uzura rapidă, un rînd de frîne din carbon fiind folosit pentru antrenamente și calificări, iar altul nou pentru cursă.
Un alt avantaj al frînelor de carbon sînt temperaturile mari la care operează, temperaturile optime fiind de 400-600°, la care frînele din metal încep să se topească și trebuie atent răcite.

Straturile din fibre de carbon sînt sudate prin presare la temperaturi înalte, iar materialul este folosit apoi pentru obținerea de discuri și placute de frina.
Coeficientul de frecare obținut este de 0,5-0,6 , ceea ce permite obținerea unor decelerații de 3,5g, o mașina de Formula 1 oprind de la 240 km/h în 2,5 secunde.

Regulamentul FIA prevede următoarele măsuri pentru sistemul de frînare:

 

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail:



Cu noi ești în centrul acțiunii ...