Scurt istoric >>>

        Sezonul 1999 a fost unul plin de așteptări pentru noua British American Racing la debutul ei în lumea Formulei 1. Echipa este finanțată de compania British American Tobacco la nivelul a 250 mil. lire sterline eșalonate pe 5 ani de zile, iar echipa este foarte dornică de a ajunge în top cât mai rapid posibil. Noua organizație, condusă de fostul manager al lui Jacques Villeneuve, Craig Pollock, a cumpărat echipa Tyrell la începutul 1998. Noua echipă a anunțat că va folosi motorul Mecachrome V10 (redenumit Supertec V10) pentru sezonul 1999. Campionul mondial din 1997, Jacques Villeneuve s-a alăturat mai tânărului pilot Ricardo Zonta, în timp ce echipa a preferat procurarea motorului de la Reynard, care a participat în acest fel la finanțarea echipei. Constructorul englez a câștigat, în general, toate cursele de debut în care a participat, iar Formula 1 s-a arătat o provocare pentru ei.

Designerul Malcolm Oaster s-a arătat încântat de noul monopost. „După părerea mea, noul monopost BAR-Supertec 01 reprezintă vârful artei în Formula 1. Am dorit o mașină bine pregătită, ușor de întreținut, performantă și fiabilă. Am dorit, de asemenea, să concurăm cu o mașină fără să avem prea multe probleme din cauza unor idei prea deștepte și care să ne dea mai multă bătaie de cap. Sunt foarte încântat de ceea ce am realizat și suntem foarte optimiști în ceea ce privește șansele noastre.” A adăugat că BAR va merge la Melbourne cu gândul la victorie:” Obiectivul pentru fiecare cursă va fi victoria și vom merge în Australia cu acest gând”.

Chiar din prima cursă echipa nu a fost ocolită de anumite, „excentrități”. Inițial, se spunea că vor câștiga prima cursă. BAR chiar a încercat să ruleze cu două mașini diferite ca design. Jacques Villeneuve și Ricardo Zonta reprezentau un cuplu redutabil. Cu toate acestea, sezonul de debut nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, echipa nereușind să obțină vreun punct. Peste toate acestea echipa și-a depășit bugetul, iar Pollock a trebuit să suporte controale din partea finanțatorului principal, British American Tobacco. Pentru Villeneuve și Zonta exista, însă, o speranț㠖 motorizare Honda în sezonul 2000. Cu o mutare ce pare să fie tipică echipei BAR, au semnat contractul cu constructorul japonez pentru motorul V10 și au lăsat baltă motorul Supertec după doar câteva luni din cei 3 ani de contract. 

Noul monopost BAR002 (designer – același Malcolm Oaster) s-a dovedit un pas semnificativ, odată cu primul efort semnificativ al lui Reynard. Motorul Honda R000EV10 a fost îmbunătățit de-a lungul sezonului, mai ales datorită implicării constructorului japonez, ce a investit cât era nevoie pentru îmbunătățirea motorului. Ca și ceilalți constructori, Honda nu își putea permite să piardă. Rezultatele s-au văzut curând, iar echipa a acumulat 20 de puncte în campionat și locul 5 la final. Cu toate că avea o ofertă foarte tentantă de la Benetton Renault, Jacques Villeneuve a optat să rămână la BAR până în sezonul 2003, în timp ce Zonta a fost înlocuit de Olivier Panis. Echipa a reușit reale progrese, dar adevărata confruntare se va da în 2001 împotriva echipei Jordan ce este și ea motorizată de Honda.

Echipa are mari speranțe în noul șasiu BAR003 și în noul pilot Olivier Panis, testele din presezon arătând că echipa a făcut un nou pas înainte. Rămâne de văzut dacă vor avea evoluția și performanțele de așa natură încât să surclaseze echipa BMW Williams în competiția „celor mai buni din restul lumii” în 2001.

Date tehnice - Motor 2001 >>>
Model: Honda RA001E
Capacitate: 3000 cmc
Configurare: V10
Supape: 4/cilindru - acționare pneumatică
Putere maximă: peste 17.000 rpm

 

Date tehnice - Mașina 2001 >>>
Model: BAR 003
Construcție: Fibră de carbon cu structură compozită, în formă de fagure, ce dau o rezistență crescută la impact.
Jenți: Magneziu forjat marca OZ Față:   315 mm lățime Spate: 360 mm lățime
Anvelope: Bridgestone Potenza radiale
Plăcuțe frână: Carbon
Transmisie volan: Cruce cardanică - BAR
Volan: Construcție din fibră de carbon
Scaun pilot: Construcție ergonomică de compozit de carbon turnat
Centuri de siguranță: 6 puncte de prindere (gr=75 mm)
Rezervor: ATL Kevlar – cauciuc ranforsat
Capacitate rezervor: 100 litri
Acumulator: 12V 5Ah
Bord: BAR Steering Wheel Dash Display
Cutie de viteze: BAR – Xtrac cu 6 trepte, secvențială, semi – automatică, activare hidraulică
Bot mașină: AP, triplă placare fibră de carbon
Lungime monopost: 4550 mm
Lățime monopost: 1800 mm
Înălțime monopost: 950 mm
Distanța între roți: 3050 mm
Distanță roți față: 1460 mm
Distanță roți spate: 1420 mm

 

Sponsori >>>

British American Tobacco (Lucky Strike), Honda, Tiscali, Bee-Trade, Intercond, Sonax, Multimoda Network (K-Way), Bridgestone, Reynard Motorsport, Uigraphics Solutions, ART, Koni, CRP, Lincoln Electrics, Technogym, Oz Racing, Devilbiss Automotive Refinishing

 

Istorie în cifre >>>
An Starturi Puncte Poles Victorii Piloți Designer Motor
1999 32 0 0 0 J Villeneuve, R Zonta Malcolm Oastler Supertec
2000 34 20 0 0 J Villeneuve, R Zonta Malcolm Oastler Honda
Total 32 0 0 0      

 

Echipa  >>>
Președinte.: Martin Broughton
Director General: Craig Pollock
Dr. Adrian Reynard
Director tehnic: Malcolm Oastler
Director design: Andy Green
Director de cursă: James Robinson
Inginer-șef: Steve Farrell
Pilot /Mecanic: Jacques Villeneuve / Jock Clear
Olivier Panis / David Lloyd
Piloți de teste: Darren Manning
Patrick Lemarie
Takuma Sato
Anthony Davison

 

Adresa >>>
British American Racing Operations -  Centre Brackley, Northamptonshire NN13 7BD,
United Kingdom
Tel: +44 (0)1280 844 000 Fax: +44 (0)1280 844 001
http://www.britishamericanracing.com

 

Jacques Villeneuve    Olivier Panis

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail: