HAKKINEN - UN AN DE PAUZĂ DIN CAUZA UNUI ACCIDENT ?

Hakkinen says goodbye in Japan Conform unui articol publicat în "The Sun", decizia de a lua un an de pauză, a fost luată în urma accidentului de la Melbourne de la începutul sezonului, iar Mika Hakkinen i-a cerut acest lucru cu mult timp înaintea finalului de sezon lui Ron Dennis.

Finlandezul a ieșit în decor, lovind peretele de cauciucuri, în urma unei probleme cu suspensiile la șasiul său MP4-16. Coliziunea violentă i-a adus aminte finlandezului pesemne de aproape-fatalul accident din 1995, la Adelaide, când tot în urma unui derapaj a lovit puternic un zid de beton, el fiind scos din mașină inconștient și necesitând apoi îngrijiri medicale de specialitate, având traumatisme craniene.

Acel accident a fost produs în urma unor probleme tehnice, cel mai probabil în urma exploziei pneului stânga, iar finlandezul a fost lăsat "la vatră" pentru recuperare în perioada de iarnă. Acest accident nu i-a marcat sezonul următor, în 1996, în chiar prima cursă desfășurată pentru prima oară în Australia, dar la Melbourne, obținând locul 5.

Hakkinen a declarat, în acest an: "Accidentul de la Melbourne din acest sezon, atunci când suspensiile au cedat, m-a afectat mai mult decât se crede. Mergi în viteză maximă și, deodată, totul se rupe, te trezești câ nu poți face nimic și ești târât și lovit de un zid de cauciucuri. Impactul a fost foarte puternic, casca mea s-a crăpat !"

Dennis + Hakkinen hug

"Nu pot să înțeleg cum a fost posibil; atâtea teste și nimic. Am fost la centrul medical pentru un examen fizic complet. Atunci mi-am adus aminte de Adelaide; eram în aceeași țară și o nouă problemă tehnică îmi cauzase acest accident. Când ți se întâmplă așa ceva la începutul unui sezon nu are cum să nu te afecteze."

Hakkinen pilotează de 11 ani în F1, nouă dintre ei pentru McLaren. A făcut istorie la sfârșitul secolului trecut, fiind unul din cei șapte piloți ce au reușit să câștige două titluri mondiale consecutiv (1998 și 1999), și, respectiv, a constituit alături de David Coulthard cel mai lung parteneriat din F1, șase ani de zile. A fost la un pas de a face tripla și în 1999, dar lipsa de consecvență de-a lungul sezonului l-au făcut să piardă acest titlu. Mika, Erja + Hugo Hakkinen

 Monopostul din acest an nu a fost soluția pentru a-i învinge pe Ferrari, dar se vedea oricum că și motivația lui Hakkinen a scăzut în acest an. Pilotul are acum o familie, soția sa Erja fiindu-i alături la aproape fiecare cursă, primul său copil s-a născut în Decembrie și era de așteptat o scădere a motivației acestuia.

 Deși s-a speculat mult pe tema retragerii sale, McLaren nu a confirmat retragerea decât în Septembrie, deși Mika i-a declarat intenția sa lui Ron Dennis încă de la MP al Monaco. Retragerea sa a fost comentată cu surprindere chiar de cei apropiați finlandezului, soția sa declarând: "Îl cunosc pe Mika atât de bine și știam că e foarte motivat în lupta sa. A fost atât de aproape în 2000 de al treilea titlu, pe care și-l dorește foarte mult și credeam că nu se va lăsa până nu îl va obține."

Hakkinen on track

Absența sa va fi resimțită puternic de lumea F1, în ciuda acuzațiilor că ar fi devenit "plictisitor" și "anost" în curse. El a fost un membru loial al echipei McLaren și un pilot foarte rapid și competitiv, vezi ultima sa victorie de la Indianapolis. A fost printre puținii piloți actuali ce au reușit să-l învingă pe pistă pe campionul mondial Michael Schumacher, după cum a arătat-o de atâtea ori.

A refuzat să comenteze planurile sale pentru anul viitor, deși a spus că se va întoarce pe pistă pentru o campanie promoțională a McLaren, și a menționat că ar dori să se întoarcă în 2003 la McLaren. Kimi Raikkonen îl va înlocui în 2002 și este foarte probabil ca evoluția sa să-i influnețeze decizia de a reveni la echipă în 2003.

 

18 octombrie 2001

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail:Cu noi ești în centrul acțiunii ...