Marele Premiu al Japoniei - Suzuka
Prezentarea cursei | Timpi antrenamente | Timpi calificăriDetalii circuit | Curiozități | Vremea

SUZUKA - "CÂNTECUL DE LEBĂDĂ" AL LUI HAKKINEN ?

Există șanse pentru o nouă victorie a lui Mika Hakkinen în Japonia, "cântecul de lebădă" al carierei sale de pilot F1 ? Poate că da, iar japonezii sigur o vor aprecia.

Pentru circuitul japonez acest MP din 2001 reprezintă sfârșitul unei epoci din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Mika și-a obținut ambele titluri aici, a fost al doilea pe grila de start în ultimii trei ani. Tot el a câștigat aici de două ori, a terminat pe locul doi de două ori, pe locul trei de două ori; în timp ce Michael Schumacher are 3 victorii și 3 locuri secunde, iar David Coulthard are doar două locuri trei.

Finlandezul este foarte iubit în Japonia. O fi de vină părul său blond, căci puștoaicele de liceu îi strigă numele pe stradă. Acest weekend va fi special pentru el, deoarece acum când este foarte relaxat și determinat, este fenomenal, după cum am văzut în America. McLaren a învins aici de șase ori împotriva celor trei oponenți ai săi din anii 90: Benetton, Williams și Ferrari. Aceștia au terminat în puncte în fiecare an din 1995 încoace.

Totuși, un Mika pleacă, iar altul va veni. Japonia va fi mult mai interesată anul viitor de Toyota, condusă de Mika Salo, care își va face debutul în 2002. Honda va avea și ea un nou motor anul viitor și, cine știe, se prea poate ca monopostul să fie în mâinile lui Takuma Sato.

Există totuși destulă miză la acest MP, dar judecarea apelului lui Jordan se amână și nu se știe încă ce va fi. În spatele lui Ferrari, McLaren și Williams și-au asigurat locurile 2 și 3. Dar situația stă altfel în bătălia pe locul patru. În acest moment, Sauber este în fața lui Jordan și lui BAR la 5 puncte. Dacă comisia va accepta apelul lui Jordan acesta va câștiga 3 puncte și va fi la doar două puncte în spatele lui Sauber.

În Clasamentul Piloților, Rubens Barichello este la șapte puncte în spatele lui Coulthard, iar Ralf Schumacher la alte șase mai în spate, obligându-l pe brazilian să tragă la victorie duminică. Pentru a obține locul doi, trebuie însă ca și Coulthard să iasă mai jos de locul 4. 

Această cursă este foarte diferită de altele. Este al 17 MP al sezonului și al 15 care se desfășoară la Suzuka. Este un circuit înșelător, o adevărată provocare atât pentru piloți, cât și pentru mecanici. Eddie Irvine spunea că ar prefera ca acest circuit să se desfășoare în decorul de la Spa, acesta ar cadra perfect cu 8 japonez. Aici piloții au de-a face cu viraje încete, completate de altele rapide, care-i pot dezorienta pe începători. Este un circuit care uzează puternic mașina și concentrarea piloților (întrebați-l pe Nigel Mansell, el știe).

Dintre ceilalți piloți, Irvine a ieșit, de obicei, în puncte, dar nereușind să obțină o victorie. Ralf Schumacher a reușit un singur loc 5, iar Frentzen a avut cea mai bună poziționare un loc doi în 1997. Rubens Barichello a avut cel mai bun loc 4, în timp ce Alesi, Trulli și Panis au performanțe medii aici. Jacques Villeneuve a reuși două pole-position și două locuri șase, în timp ce cea mai bună performanță îi aparține lui Jenson Button care la prima sa participare s-a clasificat pe locul 5 și a terminat cursa pe același loc.

 

12 octombrie 2001

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail:Cu noi ești în centrul acțiunii ...