Marele Premiu al Japoniei - Suzuka
Prezentarea cursei | Timpi calificăriComentariul cursei | Rezultate finale | Detalii circuit | Curiozități | Vremea

SCHUMACHER O FACE LATĂ ÎNCĂ O DATĂ

The start of the Japanese GP

Michael Schumacher a încheiat anul 2001 în stil propriu, obținând a treia victorie a carierei la Suzuka și ultima din acest sezon, depășind un nou și ultim record al lui Alain Prost - cele mai multe puncte acumulate în un sezon. Germanul a dominat acest weekend, reușind să obțină atât pole-position, cât și victoria în o cursă destul de liniștită.

Pe locul doi a apărut columbianul Juan Pablo Montoya, care a reușit astfel a doua sa victorie de MP din acest an și din cariera sa, după cea de la Monza. David Coulthard a beneficiat de un loc trei făcut cadou de marele campion, Mika Hakkinen, ce va lua un an de pauză în 2002. Scoțianul a glumit chiar pe seama acestui gest, spunând că finlandezul l-a lăsat pe el pe locul trei "ca să nu fie nevoit să discute cu ziariștii".

Rubens Barichello a dezamăgit, iarăși în această cursă, el nereușind să obțină punctele necesare pentru a ocupa locul doi în Clasamentul General; evoluția sa fiind puternic influențată de o alegere defectuoasă a strategiei (3 opriri).

Ralf Schumacher a ieșit pe locul șase, în urma unei penalizări, tăierea unei șicane și a fost la un pas de o nouă penalizare, la ieșirea de la boxe depășindu-l pe Barichello, prin trecerea peste linia albă.

Lipsa unei mize, titlul s-a decis de atâtea ori la Suzuka, a dus la o cursă destul de anostă și lipsită de mare spectaculozitate. Cu excepția unui accident destul de grav, din fericire fără victime, produs la începutul cursei între Jean Alesi, aflat la ultima sa participare la o cursă F1, și Kimi Raikkonen cursa a fost destul de lipsită de lupte îndârjite pe pistă și, cum spuneam, destul de anostă. The  podium for the 2001 Japanese GP

 Probleme tehnice au apărut încă de la start, Arrows-ul lui Bernoldi pornind cu dificultate după ajutorul mecanicilor, la fel și Minardi-ul lui Alex Yoong, care în a-3-a sa cursă în F1, a terminat pe locul 16, la 3 ture în spatele lui Schumacher.

Startul a fost curat, cu germanul pornind spre dreapta pentru a-și proteja poziția în fața lui Montoya, în timp ce Benetton-ul lui Fisichella îl depășea pe exterior pe Coulthard. Monoposturile Benetton sunt recunoscute acum ca având cel mai bun demaraj, iar asta se vede la fiecare cursă, atât italianul cât și Button având parte de starturi rapide.

Barichello s-a înscris rapid între primii piloți și după trei ture la luat pe Ralf Schumacher, înscriindu-se pe locul trei. După alte două ture l-a depășit și pe Montoya creând în față un duet italian și părând foarte motivat în obținerea punctelor necesare pentru locul doi în campionat.

În tura a patra, Fisichella a stricat startul bun, pierzând șapte locuri în urma unei ieșiri în decor la virajul Degner. Imediat după aceea, ghinionistul Alesi îl acroșează pe Raikkonen, ce ieșise în derapaj, dând naștere la un accident foarte spectaculos, rămas din fericire fără victime.

În acest timp, Schumacher își mărea distanța față de principalul urmăritor, Montoya. Turul 15 a adus și surpriza Ferrari, Barichello intrând extrem de devreme la boxe, dând astfel impresia că va rula pe strategie de 3 opriri. Acesta a ieșit de la boxe în poziția a noua, în spatele lui Fisichella și Trulli, care au ieșit și ei la boxe în tura 17. Acest moment a descris avalanșa intrărilor la boxe: Olivier Panis în același tur, Motoya și Villeneuve în tura 18 și Michael Schumacher, imediat după aceasta, germanul ieșind în spatele lui Hakkinen. Au urmat câteva tururi de luptă, ca pe vremuri, finlandezul menținându-și poziția până la ieșirea la boxe.

Turul 25 aduce după sine abandonul lui Eddie Irvine, în urma unei probleme de alimentare și penalizarea lui Ralf Schumacher, în urma tăierii unei șicane. Acesta a intrat prompt la boxe pentru executarea acesteia, dar a intrat din nou în atenția ofițerilor de cursă, depășindu-l pe Barichello pe culoarul de ieșire de la boxe, prin tăierea liniei albe, la fel cum făcuse la Nurburgring. Echipa Williams a reușit să-și scape pilotul de o nouă pedeapsă invocând faptul că lui Barichello i s-a oprit brusc motorul, iar Ralf nu putea opri pe acel culoar. Totuși, se pare că Ralf va avea probleme la echipă dacă nu va reuși să-și modifice performanțele și comportamentul, el având deja ceva discuții cu managerii echipei după dezamăgitoarea prestație de la Indianapolis.

În tura 37, Schumacher a intrat la boxe pentru a doua oară, iar Montoya a prelua conducerea, dar a avut ghinionul de a avea foarte mulți piloți întârziați în față, pentru a câștiga destul avantaj la intrarea sa la boxe, ieșind în poziția a doua, după german.

Ultimele tururi de pistă au adus alte abandonuri, Pedro de la Rosa, Tomas Enge și Giancarlo Fisichella - toți cu probleme tehnice. Tot acum, Mika Hakkinen i-a cedat poziția a treia lui Coulthard, spre a preveni vreo reușită a lui Barichello. Schumacher termină primul cursa spre fericirea fanilor Ferrari și a echipei sale.

David Coulthard și-a întărit poziția a doua în Clasamentul General, cu locul 3. "Până la urmă locul doi este tot ce am reușit în acest an. Au fost diferențe mari între mine și Michael, între cursele terminate. Este bine să ajung din nou pe podium, mai ales că este cel mai bun rezultat al meu de până acum în Japonia."Michael Schumacher celebrates winning the 2001 Japanese GP

Michael Schumacher a fost încântat de noua sa victorie, numind acest sezon "perfect". "Lăsând la o parte recordurile stabilite în acest an, una peste alta am reușit ce mi-am propus: un nou titlu. În acest an am avut un avantaj mare față de concurenții noștrii, mai ales în primele tururi de cursă, diferențele vizibile fiind create cu ajutorul anvelopelor ce echipează mașinile noastre. Pneurile Bridgestone au fost mult mai consistente și mai stabile decât ale concurenților noștrii."

Germanul a criticat și zvonurile privind dominația Ferrari în 2001, spunând că: "Am fost norocoși să obținem titlul în acest an mai devreme, datorită unor probleme mari ale celor de la McLaren - probleme tehnice, în special. Nu este o dominație Ferrari."

 Acesta a fost MP de la Suzuka, care trage cortina peste sezonul 2001. Echipele și piloții iau o pauză de două luni, până la 1 ianuarie 2002, când vor începe antrenamentele și testele pentru nou sezon. Noi lansări de monoposturi se așteaptă în Decembrie, în special din partea BAR și Jaguar, astfel încât acțiunea în F1 se va încălzi din nou destul de repede.

14 octombrie 2001

Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail:



Cu noi ești în centrul acțiunii ...