Scurt istoric >>>

jaguar.jpg (10480 bytes)Cunoscută ca Jaguar Racing de la începutul sezonului 2000, Stewart Grand Prix și-a făcut debutul la începutul lui 1997. Jackie Stewart și fiul său Paul au muncit din greu în 1996 ca să reușească saltul din Formula 3000 spre Formula 1. Principalul obstacol, un furnizor de motor performant, a fost obținut grație eforturilor lui Jackie Stewart și a relațiilor acetuia cu compania Ford. Astfel, echipa a fost norocoasă să-și asigure serviciile Ford până în sezonul 2001.

Alan Jenkins a fost adus ca designer pentru echipă de la Arrows la începutul lui 1996. Cu toate acestea în 1997 echipa a suferit datorită problemelor de fiabilitate ale motorului Ford. Fostul pilot al echipei Jordan, Rubens Barichello a realizat performanțe excepționale de-a lungul sezonului, deși nu a reușit să termine decât de 2 ori în 17 curse.Singurele puncte ale brazilianului au fost obținute la Monaco, ocupând locul 2 în o cursă cumplită în condiții de ploaie. Jan Magnussen, un protejat al lui Stewart a avut un sezon groaznic cu 13 retrageri din 17 curse și un singur loc 7 la Monaco.

Pentru 1998, Barichello și Magnusen, surprinzător, au rămas la echipă, alături de nou pilot de teste Mario Haberfeld. Stewart, însuși, a rămas realist pentru sezonul 1998, dar a fost dezamăgit pe de-a întregul de sezon. Echipa nu a reușit decât 5 puncte – mai puține decât în sezonul de debut. Să fi fost presiunea celor de la Ford sau Jackie Stewart se săturase de Magnussen nu este sigur, cert este însă faptul că Magnussen a fost dat afară după ce a terminat pe locul 6 în Marele Premiu al Canadei. Echipa l-a adus pe Jos Verstappen în locul său – care a fost aproape la nivelul lui Barichello – dar nu a reușit să aducă puncte în monopostul Stewart.

Pentru 1999, conducerea echipei și-a dat seama că ceva trebuia schimbat, și asta, urgent. Din fericire pentru echipă, ceva începea să se miște pentru echipă, după atâtea probleme. Rubens Barichello a luat „taurul” de coarne și a reușit câteva performanțe senzaționale. Cu puțin noroc, Barichello ar fi reușit să câștige primul Mare Premiu al sezonului din Australia; dar primul podium avea să vină în San Marino, la Imola, fiind urmat de pole position și podium în Franța. r1-barrichello.jpg (11798 bytes)Aceste rezultate au ajutat echipa să depășească pe Williams și să se claseze pe locul 4 la finalul sezonului. Bineînțeles, mașina a fost o mare îmbunătățire față de modelul din 1998, dar marea diferență o stabilise noul motor Ford V10. Johnny Herbert a avut un început de szon mai slab, dar după știrea că Barichello se va muta la Ferrari și-a îmbunătățit performanțele, reușind prima sa victorie în Marele Premiu al Europei.

Progresul din 1999 nu are nimic de a face cu schimbări senzaționale în cadrul echipei, iar pentru acest lucru merită felicitări. Ce a fost surprinzător a fost, în schimb, decizia Ford de a denumi echipa Jaguar Racing, cu scopul de a promova marca selectă în întreaga lume. În septembrie 1999, s-a anunțat că Stewart Ford se va numi Jaguar Cosworth de la începutul lui 2000 și că Eddie Irvine va veni la echipă. Johnny Herbert a rămas pentru al doilea sezon la Stewart.

Avându-l alături pe fostul designer de la Jordan, Gary Anderson, speranțele erau mari pentru echipa engleză finanțată de Ford. Jackie Stewart a fost curând înlocuit de Neil Resler, în timp ce Paul Stewart a fost îndepărtat din motive de sănătate. Echipa a bâjbâit printr-un sezon marcat doar de evoluția lui Irvine la Monaco, locul 4. Sfârșitul sezonului l-a găsit pe Gary Anderson pe picior de plecare, familia Stewart rămânând o amintire trecută iar Bobby Rahal a fost adus să ajute echipa. Acestuia i s-a alăturat curând Niki Lauda, iar Neil Ressler s-a retras...

 Echipa a intrat în sezonul 2001 cu mulți oameni noi. Luciano Burti a trecut din postura de pilot de teste la cea de pilot de cursă, alături de Eddie Irvine și noul șasiu R2 Cosworth, care se spera să fie o îmbunătățire substanțială față de prima versiune. Primele 4 curse ale sezonului au fost dificile, întrucât echipa se concentra asupra îmbunătățirii fiabilității lui R2. După Marele Premiu al statului San Marino s-a anunțat că Burti se va transfera la echipa Prost, iar pilotul de teste Pedro de la Rosa îi va lua locul pentru restul sezonului. Cu de la Rosa la volan, echipa speră într-o îmbunătățire a performanțelor în acest sezon.

Marele Premiu al Marii Britanii i-a adus lui Eddie Irvine un bine-meritat loc 3, primul podium al lauda.jpg (6321 bytes)echipei după achiziționarea echipei Stewart Ford. Irvine întotdeauna a reușit performanțe bune pe străzile micului stat și tot aici, echipa a cucerit primele lor puncte anul trecut. Imediat după Monaco, Jaguar a anunțat lovitura verii – aducerea la echipă a Directorului Tehnic al echipei McLaren, Adrian Newey. Totuși, nu a fost să fie, designerul răzgândindu-se și semnând, în continuare, un contract pe doi ani cu McLaren.

Aceasta a fost o lovitură majoră pentru echipa lui Niki Lauda și Bobby Rahal, dar echipa se află pe o pantă ascendentă spre progres.

Date tehnice - Motor 2001 >>>
Model: Ford-Cosworth V10 CR-3
Poziționare: înclinare 72 grade V10
Cilindri: 10
Supape: 40
Capacitate: 2.998 cmc
Putere maximă: 18.000 rpm
Materiale constructive: Bloc motor, cămăși cilindru încastrate, pistoane din aliaj de aluminiu și biele din oțel.
Sistem motor: Pi
Sistem de ungere: Ulei, cu aspirație de apă
Sistem aprindere: Cosworth Racing
Bujii: Champion
Greutate: 97 kg
Dimensiuni: Lungime: 569 mm (22.4in)
Lățime: 506 mm (19.9in)
Înălțime (inclusiv sistem de evacuare-aerisire): 492 mm (19.3in)

 

Date tehnice - Mașina 2001 >>>
Model: R2
Șasiu: R1 cu structură monopost compozită, design și construcție proprie, conținând motorul Ford-Cosworth CR3 ca parte componentă sub tensiune.
Motor: Ford Cosworth V10 CR-3
Transmisie: Cutie de viteze Jaguar, 7 trepte, construcție - magneziu, montată longitudinal, sistem hidraulic sub presiune pentru o ușoară ambreiere și trecere. Ambreiaj AP Racing triplu placat. Sistem de ungere pe bază de ulei independent - Texaco Fluid Technology.
Suspensii: Independente pe axe, construcție din fibră de carbon, design Jaguar/Bilstein.
Sistem de frânare: Sistem de frânare în 6 puncte AP Racing, construcție din aliaj de litiu. Discuri de frânare și plăcuțe - construcție fibră de carbon, producție Carbon Industrie.
Dimensiuni roți:
față: 12.5in x 13in
spate:13.4in x 13in
Anvelope: Michelin
Sisteme electronice: Sistem Pi 'VCS'. Sistem electronic de control șasiu/motor integrat.

 

Sponsori >>>

HSBC, Beck's, HP Invent, AT&T, Lear, Michelin, Altair Engineering, Texaco, Unigraphic Solutions, Aqua-Pura, Rolex, s.Oliver, Grant's Scotch Whisky, Corporate Jets plc, Volvo, Sodi-Tech

 

Istorie în cifre >>>

An

Starturi

Puncte

Poles

Victorii

Piloți Designer Motor

2000

34

4

E Irvine, J Herbert G Anderson Cosworth

Total

34

4

0

0

     

 

Echipa >>>
Președinte Jaguar Racing: Neil Ressler
Director executiv Divizia Premier Performance: Niki Lauda
Director executiv Jaguar Racing : Bobby Rahal
Președinte Jaguar Cars: Wolfgang Reitzle
Director Cosworth Racing: Trevor Crisp
Director de program F1: Nick Hayes
Director tehnic: Steve Nichols
Director de cursă: David Stubbs
Inginer - șef: Mark Ellis
Director cursă/operațiuni: Andy Miller
Șef- Design: John Russell
Șef Aerodinamică: Mark Handford
Director Aerodinamică: Darren Davis
Director tehnologii: Colin McGrory
Pilot/Mecanic: Eddie Irvine / Christophe Bouqueniaux
  Pedro de la Rosa / Darren Nicolls
Pilot de teste: Tomas Scheckter

 

Adresa >>>
Bradbourne Drive, Tilbrook, Milton Keynes, MK7 8BJ. UK
(Tel) 01908 279711 (UK+44) (Fax) 01908 279711
http://www.jaguar-racing.com/
 
 
Trimite aceasta pagina unui prieten interesat
E-mail: